onsdag 28 mars 2012

Vinna på Lotto är stort...

Att skrapa Trisslott i morgon-TV tycks vara mångas dröm. Tänk om man vinner... Vissa personer gör det och blir glada, andra vinner mindre än de tänkt sig och blir besvikna. Bara 10.000 kronor i månade i 25 år. Tänka sig.

Nåväl att vinna på Lotto eller att vara duktig idrottsman är det enda sättet att få respekt här i landet. Att vara VD och få mycket bonus är det inte. Men säg - är inte det också ett slags Lotto, att vara bonusbelönad. Så många VD:ar med jättebonusar finns det inte. Av någon anledning så blir det alltid ramaskri kring den som jobbar och tjänar pengar. Är inte det konstigt? Alliansregeringen har genomfört ett antal skattesänkningar som givit många mer i plånboken, inte bara bonuscheferna. Det betraktas ändå som orättvist. Alla får inte lika mycket. Att vara duktig på boll är en annan tillåten forn för att tjäna mycket pengar utan att svensken blir avundsjuk. Se Zlatan, se Björn Borg med flera. Ingen skugga på duktiga idrottsmän, men det är det enda man får vara, duktig på idrott - utan att någon börjar tala om orättvisa.

Det har också betraktats som orättvist att vissa ungar får gå i friskolor och andra inte. Nu tycker socialdemokraternas Baylan att ungarna ska lottas in i skolan. Fantastiskt bra (NOT),  då blir det inte orättvist.

"Vi har under lång tid haft som mål, och varit stolta över, att ha en skola som inte gör skillnad på eleverna utifrån vilka deras föräldrar är, ett utbildningsväsende som möjliggjort klassresor och ökat den sociala mobiliteten i vårt samhälle." Baylan i DN

I rättvisans namn ska vi väl påpeka att detta är en av flera punkter som föreslås av Baylan för en förbättring av skolan. Men i likhet med butlers i tunnelbanan så är det nog det förslaget som kommer att ligga överst på agendan.

Ja då är det bara att sitta och vänta på vinsten då... Det enda sättet att nå framgång i Sverige, enligt soicaldemokraterna. Jag föredrar arbetslinjen... Kämpa själv, välja själv osv osv. Inte bara när det gäller skolan. Nej. du är duktig lille vän - du har vunnit.

Men det är få, ytterst få som vinner på lotterier... Alla vet det. Men drömmen finns där.


Kulturbloggen är inte heller helt förtjust i lottningsidéen

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

5 kommentarer:

Leif Ekstedt sa...

Inte bli för hög i hatten nu. Vår finansminister gillar inte bonusrallyn - vad tror Du om det?
Skolan har ju under senare år tappat gnistan - om man ser på barnens kunskapsmått. Lärarna har det sämre nu i Kommunskolans tider.
Vad gör vi åt det?

Det mesta är bra men anpassning till verkligheten kan faktiskt innebära en statlig Grundskola - vi kan väl skylla på Persson va?

Mary X Jensen sa...

Haha - Leif... Jag bara drar på...

Unknown sa...

Fast det handlar ju inte om att du ska lottas in i skolor. Det handlar ju om att när fler söker sig till en skola än det finns platser i skolan så måste man ha en metod att välja vilka som kommer in.

Söker 100 elever till en skola som tar in 90 elever så måste man på något sätt avgöra vilka 10 som inte får plats. För gymnasiet så sker detta oftast via betygsintag. Den som har högst betyg kommer in. Men till grundskolan kan du ju inte använda betygsintag eftersom barn inte har betyg från dagis.

Alltså behövs andra metoder. Syskonförtur är rätt logisk. Har du ett syskon i skolan så kommer du in. Närhetsprincip är också ett alternativ. Bor du närmare skolan än en annan sökande så har du förtur. Men alla skolor gillar inte den principen.

Alternativet har då varit att man fördelar platserna efter vems föräldrar som först skrev upp elevens namn på en kölista. Problemet med den metoden är ju att den missgynnar alla elever som antingen inte har förtänksamma föräldrar (som skriver upp dem redan när de föds) eller som har föräldrar som exempelvis på grund av jobbet tvingas flytta. Då är kanske ett betydligt rättvisare sätt att just säga att vi har 100 sökande och 90 platser, så vi blandar ansökningarna och drar slumpvis 90 ansökningar och de får börja.

Den metoden är exakt det som används för ansökningar till några av våra mest eftertraktade högskoleutbildningar. Bland annat på grund av betygsinflationen så är det för många av dessa utbildningar fler sökande som har de allra högsta betygen, än som det finns platser för dessa elever med de högsta betygen. Alltså måste man lotta bland de elever som har högst betyg för att avgöra vilka som kommer in. Det är alltså så det funkar redan idag.

Jag har svårt att se något skäl till varför samma metod inte kan användas för lågstadiet.

Leif Ekstedt sa...

Metoden behöver inte prövas. Alla barn i Grundskolan skall ha rätt och skyldighet att få en utbildningsplats och att han/hon gör något av den.

Monsar M sa...

Godt indlæg.